webtech.scorpions.cz/index.php?akce=fullview&sid=216 MINIPIVOVAR | Hostinec Ve Dvoře

MINIPIVOVAR

Stazeny-soubor_2Úvod:

Minipivovar Brabčák vznikl v roce 2012 po dlouhém plánování, budování a zkoušení v budově Hostince Ve Dvoře ve Vratimově. Vaříme pouze z kvalitních surovin a klasickými postupy. Vaříme na dva rmuty, piva plzeňského typu, nebo piva ochucená. 

O našem pivu :
Naše pivo se vyznačuje vysokým podílem ruční práce, jedná se o klasickou dvourmutovou technologii: Základem je český slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice a voda. Kvašení mladiny po zchlazení probíhá v otevřených spilkách při teplotě 10 st.C po dobu 10 - 14 dnů. Správně vykvašené (už mladé pivo) stáčíme do ležáckých tanků. V ležáckém sklepě pivo dozrává podle druhů 30 a více dnů, speciály 60 - 90 dnů při teplotě 2 st.C.
V minipivovaru Brabčák, se vyrábějí různé druhy nefiltrovaných piv, které mají díky kvasnicím plnou chuť, a po právu se jim může říkat "tekutý chléb". Výroba v množství 1000 litrů na jednu várku zintenzivňuje chutě a vůně vstupujících surovin a dává jim možnost se důkladně provázat a zaoblit.

Img_0395Img_0397Img_0394Img_0396

                                            

V současné době vaříme zejména : Světlou jedenáctku, polotmavou čtrnáctku, medovou dvanáctku, ochucené ležáky, světlou desítku a sametově hořkou třináctku, která nabývá na oblibě.
Z vyprávění starších generací se dozvíme, že dříve se pivo vařilo v každé větší vesnici a v každé větší hospodě. Je lákavé si představit výlet od vesnice k vesnici, od minipivovaru k druhému a ochutnávat různé a vždy originální druhy a chutě piva. A právě cílem minipivovaru Brabčák, je pokusit se navázat na tuto tradici výroby piva v Čechách a na Moravě, založit rodinný minipivovar na výrobu nefiltrovaných speciálních piv dle tradiční receptury, jež dává pivu originální výjimečnou chuť oproti pivům vařených v kádích o velikosti rekreační chaty homogenizovaných, dosycovaných, barvených a doslazovaných na stejnou "kvalitu".

Naše pivo je nepasterizované a není filtrované, proto je jeho životnost kratší než u europiv.
Kdo však jednou ochutná …

 

 

Final-etikety-brabcak-2016

 Tradiční světlý ležák plzeňského typu, spodně kvašený, vařený dvou rmutovým způsobem s výrazně jemnou hořkostí způsobenou českými odrůdami chmele.

    

Final-etikety-brabcak-20165

 Netradiční ležák s pořádnou dávkou medu, díky které si uchovává vysoký obsah minerálních látek a vitamínů.

 

Final-etikety-brabcak-20166

Světlý speciál plzeňského typu, spodně kvašený, vařený dvou rmutovým způsobem s výrazně jemnou hořkostí a sametovou pěnou, 4x chmelený českými odrůdami chmele z toho jedno za studena.

 

Final-etikety-brabcak-20164

Světlý ležák plzeňského typy, ochucený přírodní výtažkem z borůvek, pivu zůstáva původní charakter a není dobarvován jako konkurenční piva.

Final-etikety-brabcak-20162

 Polotmavý speciál s měděnou barvou s vyšší plností, které pivu dodávají karamelové slady a příjemnou hořkostí, kterou vytváří tradiční odrůdy českého chmele.

Final-etikety-brabcak-20163

Toto pivo vaříme příležitostně.

 

Napsali o nás :

 

 6.10.2016 08:08  Společnost  0

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji. 

 

Minipivovar ve Vratimově založil Lukáš Brabec během roku 2012 (Foto: Tomáš Svoboda/Magazín PATRIOT)

Chtěl prostě vyzkoušet, jestli to sám zvládne. Tak nějak se Lukáš Brabec dostal k tomu, že začal ve Vratimově, tedy na předměstí Ostravy, budovat vlastní minipivovar. A to v prostorách hostince, který se podle jeho slov potřeboval odlišit od toho, co se v okolí zákazníkům běžně nabízí.

Shoda okolností mu navíc přála v tom, že pro inspiraci nemusel chodit daleko. „Pocházím z Bohumína, kde si založil rodinný pivovar můj soused. Nejprve jsme se bavili i o tom, že bych mohl pivem od něj zásobovat svůj hostinec, ale nakonec jsme se nechtěli vázat jeden na druhého. Řekl jsem si, že to zkusím taky,“ říká mladý pivovarník.

Tak před více než čtyřmi lety začal studovat postupy a receptury a shánět někoho, kdo by mu pomohl sestavit technologii pro klasickou malovýrobu. Hodiny učení i konzultací nakonec vedly ke zdárnému výsledku, na světě byl první „kotel“ a mohlo se začít vařit.

„Jasně, byla to docela divočina. Někdo ale začíná vařit třeba doma na sporáku, což jsem zažil taky. Šestnáct hodin jsem u něj stál a míchal. To všechno je nakonec člověku jenom ku prospěchu. Musel jsem si tím projít a poznat, jak na to,“ pokračuje Lukáš ve svém vyprávění.

Krušné začátky: První várka byla připálená

Sympaticky přiznává, že zahajovací fáze výroby měla vzhledem k nedostatku zkušeností k dokonalosti daleko. „První várka připáleného piva byla na světě v červnu 2012. To se zrovna narodila moje dcera.  Tehdejší vaření, to byly pokusy, které trvaly více než dvacet hodin, dneska už to mám vychytané a není to taková dřina jako na začátku,“ srovnává zakladatel vratimovského pivovaru.

Až po absolvování několika pokusných várek přišel na to, v čem je problém.

„Na jednom místě se nám to ve varně bohužel připalovalo. Když jsme to odstranili, začalo být pivo opravdu pitelné. Ačkoli i tak některým chutnalo, ale těch bylo docela málo,“ vzpomíná s úsměvem Lukáš, který rozhodně neměl v úmyslu vydávat experimenty třeba za „pekelný“ speciál, jak tomu někdy bývá u piv, která se tak úplně nepovedou.

Počáteční dřina a překonání těžkostí se však v dobrém vrátilo. Minipivovar, který pojmenoval na základě spojitosti se svým příjmením přiléhavě „Brabčák“, v dalších letech vylepšil technologii, drží si svoji kvalitu a je dnes oblíbeným cílem pivních turistů.

Poctivé pivo? Stalo se z něj klišé…

Jako malovýrobce ví, že je pro něj důležité vařit pivo stále se stejným zájmem a zaujetím jako na začátku. „Dneska každý říká, že vaří pivo poctivě, ale kvůli reklamě se z toho stalo klišé. Vařím ho tak, jak nejlépe umím, což by mělo být normální. Je to moje srdeční záležitost,“ popisuje Lukáš svůj přístup k řemeslu.

Paradoxně se přitom měl věnovat něčemu jinému, vyučil se kuchařem, ale nakonec si vybral jinou, tedy pivovarskou cestu. „Bavilo mě na tom od počátků to, že jsem si mohl vyzkoušet spoustu věcí, které přede mnou nikdo neudělal. Jako kuchař bych přece jenom musel jít ve vyšlapaných stopách,“ myslí si náš průvodce.

Plánuje nová piva i přesun varny

Brabčák z Vratimova z domovského hostince občas vyletí také do ochutnávkových pivnic či na pivní festival. Mladý pivovarník postupně pracuje na tom, aby si v regionu vytvořil okruh spolupracujících hospod, které budou pivo pravidelně odebírat.

Stabilně má v nabídce čerstvého „tekutého chleba“ jedenáctku světlý ležák, extra hořkou a za studena chmelenou třináctku, polotmavou čtrnáctku a jemné pivo medové. K tomu pravidelně během roku přidává ochucená piva, třeba mandlové.

A objevovat nové chutě chce i nadále. „Zrovna připravuju vídeňský ležák, který budeme dělat k svatomartinským husám. Jinak nejsem zastánce toho dělat hodně, rychle a co nejvíc. Chceme si držet svoji značku v regionu. Méně je někdy více,“ sděluje Lukáš ve zkratce svoji podnikatelskou vizi.

Zvětšovat kapacitu pivovárku zatím nechce, soustředí se na jiné priority. Tou hlavní je přesun varny do prostor v přízemí hostince, čímž bude celá výroba efektivnější a jednodušší. Chtěl by to zvládnout během zimy, aby na další letní sezónu, která tradičně dobrému pivu přeje, už bylo všechno v novém.

Tak „Dej Bůh štěstí!“ a za týden u piva zase na shledanou.

Minipivovar Brabčák Vratimov

Místo: Hostinec ve dvoře, K Sokolovně 135 (Vratimov)

Druhy piv: celoročně v nabídce Brabčák 11° světlý, 14° polotmavý, 13° extra hořký a medový, dále v nabídce dle sezóny ochucená piva, na sv. Martina chystá vídeňský speciál, na Vánoce vanilkový ležák

Stáčení a prodej: piva stáčí do 15, 30 a 50 litrových KEG sudů a do 1,5 litrových PET lahví

Výstav: odhadem 250 hektolitrů za rok